Doküman Sağlama

Koç Üniversitesi Kullanıcıları

Bir kullanıcı ihtiyaç duyduğu basılı ya da elektronik kaynağı, Koç Üniversitesi Kütüphaneleri koleksiyonlarında bulamıyorsa Doküman Sağlama Hizmeti (DSH) yoluyla getirtilmesini isteyebilir. Kütüphane DSH aracılığıyla, çoğunlukla başta İstanbul’daki ya da Türkiye’nin başka şehirlerindeki üniversiteler olmak üzere, diğer üniversite kütüphanelerinin koleksiyonlarından kaynak temin etmektedir. DSH hizmeti vasıtasıyla yayın sağlanması esnasında belirli bir maliyet ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple istekte bulunmadan önce kaynağın Koç Üniversitesi Kütüphanelerinde olmadığından emin olunuz. DSH hizmeti kapsamında kullanıcılardan herhangi bir ödeme yapması beklenmemektedir, hizmet tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Kitaplar

Kitap isteğinde bulunmak için, kütüphanelerarası kitap ödünç alma formu doldurmanız yeterli olacaktır. Formu doldurmak için geçerli bir kütüphane hesabınızın olması gerekmektedir.

Lisans öğrencileri kütüphanelerarası ödünç alma yoluyla kitap isteme hizmetinden yararlanamazlar. Diğer kullanıcı grupları kütüphanelerarası ödünç alma yoluyla bir seferinde 5 kitap ödünç alabilirler.

Yapılan isteğin karşılanabilmesi veya isteğin karşılanamayacağından emin olunulması durumunda istek sahibine e-posta yoluyla bilgi verilir. Eğer kitap diğer üniversite kütüphanelerinden temin edilmişse istek sahibine e-posta atılmasından sonra, kitap bodrum katta bulunan Danışma Masasında teslim alınmak üzere tutulur.

Bulunduğunuz kampüste bulunmayan veya şube kütüphanelerinde bulunan bir kitaba ihtiyaç duyarsanız Kampüsler Arası İstek sayfasına göz atın.

Makale İsteği

Kütüphane, sahip olduğu yayınlar ve abone olduğu veri tabanlarından erişemediği makaleler için gerekli durumlarda aboneliği bulunan veya istenilen kaynağa sahip olan diğer kütüphanelerden makale isteğinde bulunabilir. Bu tür makale istekleri karşılandığında istek sahibine e-posta yoluyla istediği makale gönderilir.

Kullanıcılar Makale İsteme sistemiyle makale isteğinde bulunabilir. Kullanıcılar makale dışında, bir kitabın tek bir bölümünün kopyasını ya da bir doktora tezinin kopyasını da Makale isteme sistemi yoluyla isteyebilirler. İstek yapmak isteyen kişinin mutlaka Makale İstek Formu’nu doldurması gerekir.

Kullanıcılar, yapmış oldukları isteklere ait detaylı bilgileri (bibliyografik) kütüphane personeline yardımcı olması açısından vermelidirler.

İstek karşılandığında ya da istenen makalenin bulunamayacağından emin olduğunda, kullanıcıya e-posta yoluyla haber verilir. Kütüphanenin elektronik formatta gönderebildiği makaleler kullanıcının KU e-posta adresine gönderilir.

Makale isteme sistemi, isteklerin durumunu kontrol etmek için de kullanılabilir. İsteklerim’e tıklayın, ardından açılır-kapanır menüden uygun bir statü seçiniz.

Seçenekler aşağıdaki gibidir:

Yeni istek: Kullanıcı tarafından girilmiş olan, ama henüz işleme alınmamış istekler.

İşlemde: Makale başka bir kütüphaneden istenmiştir.

Bulunamadı: Kütüphane istenen makaleyi temin edememektedir.

Tamamlandı: Makalenizin işlemi tamamlanmış ve bir kopyası size e-postayla gönderilmiştir.

İptal edildi: Makale isteğiniz iptal edilmiştir. Daha fazla bilgi için lütfen size gönderilen e-postada yer alan bağlantıya tıklayın. Kütüphane herhangi bir sebepten iptal edilen istekle olarak istek sahibine bilgilendirici e-posta göndermektedir.

Suna Kıraç Kütüphanesi’nden istek yapan kütüphaneler için kaynak sağlama

Kitaplar

Her tür kütüphane, üye olmak kaydıyla bu hizmetten yararlanabilir. Üye olmak isteyen bir kütüphanenin, Suna Kıraç Kütüphanesi Doküman Sağlama Hizmeti’nin kurallarını okuduğu ve kabul ettiği varsayılır. Bu hizmet yalnızca üye kütüphanelerin kurumsal kimliğine sunulmaktadır. Üye kütüphanelerin bireysel kullanıcılarının yapacağı ödünç yayın alma başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

  • Üyelik başvurusunda bulunmak ve kullanıcı hesabı açmak için, bir üyelik formu doldurulmalı ve bu form Suna Kıraç Kütüphanesi’ne faks ya da posta yoluyla gönderilmelidir. İletişim bilgileri kütüphane ana sayfasında yer almaktadır.
  • Üye kütüphaneler kütüphaneler arası işbirliği çerçevesi içinde, bir seferde 50 kitaba kadar kaynak ödünç alabilirler. Ödünç verme süresi 6 haftadır ve bu süreye ödünç alınan kaynağın, istek sahibi olan kütüphaneye teslimi sırasında yolda geçireceği süre de dahildir.
  • Referans kitapları, rezerv kaynakları, özel koleksiyonlar ve görsel-işitsel materyaller ile Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Kütüphanesi (ANAMED) koleksiyonunda yer alan kitaplar hiçbir şart altında kütüphaneler arasında dolaşıma açılmaz.
  • Kütüphanelerarası Ödünç Alma (ILL) istekleri aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilebilir:
    • Üye kütüphane hesabı üzerinden kullanıcı adı ve parola kullanılarak ILL istek formu doldurulmasıyla,
    • ANKOS KITS Kütüphanelerarası Ödünç Takip Sistemi aracılığıyla,
    • Sierra’nın ILL modülü kullanılarak (Sierra kullanıcıları için)
    • libill@ku.edu.tr adresine e-posta göndererek
  • İstekte bulunulurken, doğru ve hızlı hizmet sağlanması için isteğe ait bibliyografik bilgilerin tamamı sağlanmalıdır. Eksik ya da yanlış bilgi içeren istekler iptal edilir ve kullanıcı Kütüphane’ye bir raporla bildirimde bulunulur.
  • İstekte bulunan kütüphane, yayın geliş ve dönüş kargo ücretini ödemekle sorumludur.
  • Suna Kıraç Kütüphanesi kullanıcılarının kütüphaneler arası ödünç verme yoluyla dışarı verilen bir kitabı istemesi durumunda, Kütüphane kitabı, ödünç verdiği kütüphaneden geri çağırma hakkını saklı tutar. Suna Kıraç Kütüphanesi’nden ödünç alınmış herhangi bir kitap, geri çağırma isteğinin ardından 72 saat içinde iade edilmelidir.

Makale İsteği

Suna Kıraç Kütüphanesi Kütüphanelerarası İstek yoluyla makale sağlama hizmeti vermemektedir.

Soru, sorun ve/veya önerilerinizi libill@ku.edu.tr adresine gönderebilirsiniz.