Tema Hakkında:
Koç Üniversitesi Kütüphaneleri (Suna Kıraç Kütüphanesi ve birim kütüphaneleri AKMED, ANAMED ve VEKAM) koleksiyonlarının görünebilirliğini arttırmak, bilgilendirici ve ilgi çekici konuları ele alarak bunları araştırmacılara online olarak sunmak amacıyla başlattığı proje, Hazine Serisi 9: “Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Bizans Çalışmaları” teması ile devam etmiştir.
Bu proje kapsamında 4 kişilik bir ekiple Türkiye’de Bizans üzerine yapılan arkeolojik kazılara, restorasyon,tarih, mimari çalışmalarına ve Türkiye’deki üniversitelerde verilen Bizans eğitimine odaklanılmıştır. Çıkacağımız bu tarih yolculuğunda Koç Üniversitesi Kütüphaneleri’ndeki kitapları, arşiv malzemeleri, ve basılı koleksiyonları keşfetme fırsatı yakalayacaksınız. Tema kapsamında hazırlayacağımız aylık konuşma serisinde, podcastlerde ve dijital sergilerde Cumhuriyet döneminde Türkiye’de Bizans üzerine yapılan çalışmaları, Türkiye’nin Bizans mirasını keşfetmeye hazır mısınız?
Proje Ekibi:
Bizantolog: Buluşma Noktası – Şebnem Dönbekçi, Zeynep Olgun ve Bahattin Bayram (Dinlemek için tıklayınız)
İstanbul Üniversitesi’nde Bizans Çalışmalarının Öyküsü – Verda Bingöl (Dinlemek için tıklayınız)
Erken Cumhuriyet Dönemi Bizans Araştırmacıları ve Müzeler – Selvihan Kurt (Dinlemek için tıklayınız)
Bizans’ı Sergilemek
“Büyük Resim?:Yakın Dönem Bizans Arkeolojisi Çalışmalarına Bir Bakış”
“Türkiye’de Bizans Mimarisinin Tarihyazımı Çalışmaları”
“Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Bizans Çalışmaları” konulu dört aylık tema çalışmamız kapsamında nadir kitaplar, arşiv malzemeleri, basılı koleksiyonlar, Türkiye’deki Bizans çalışmaları için önemli kaynakları, podcastleri, dijital sergi ve daha birçok kaynağı içeren bir Libguide oluşturduk.
“Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Bizans Çalışmaları” teması kapsamında yapılmış çalışmaları daha yakından görmek için konu rehberimize buradan erişebilirsiniz.
Koç Üniversitesi Kütüphaneleri Hazine Serisi’nin yeni teması Mayıs ayında başlıyor! “Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Bizans Çalışmaları” başlıklı yeni tema 4 ayı kapsayacak ve Türkiye’de Bizans üzerine yapılan arkeolojik kazılara, restorasyon, tarih, mimari çalışmalarına ve Türkiye’deki üniversitelerde verilen Bizans eğitimine odaklanacak.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
9. Hazine Serisi: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Bizans Çalışmaları kapsamında 17 Mayıs Çarşamba günü Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bizans Araştırmaları Bölümü Proje Yöneticisi Emir Alışık ile beraber “Bizans’ı Sergilemek” başlıklı söyleşi gerçekleşecektir.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
“Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Bizans Çalışmaları” konulu dört aylık tema çalışmamız kapsamında nadir kitaplar, arşiv malzemeleri, basılı koleksiyonlar, Türkiye’deki Bizans çalışmaları için önemli kaynakları, podcastleri, dijital sergi ve daha birçok kaynağı içeren bir Libguide oluşturduk. Cumhuriyet döneminde Türkiye’de Bizans üzerine yapılan çalışmaları, Türkiye’nin Bizans mirasını keşfetmek için rehberimizi ziyaret etmeyi unutmayın!
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
9. Hazine Serisi: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Bizans Çalışmaları kapsamında 17 Mayıs Çarşamba günü Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bizans Araştırmaları Bölümü Proje Yöneticisi Emir Alışık ile “Bizans’ı Sergilemek” başlıklı söyleşi gerçekleşti. Moderasyonu Suna Kıraç Kütüphanesi Arşiv Uzmanı Defne Gier üstlendi.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
Hazine Serisi 9: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Bizans Çalışmaları kapsamında podcast yayınımıza “Bizantolog: Buluşma Noktası” platformu kurucularından Şebnem Dönbekçi, Zeynep Olgun ve Bahattin Bayram’ı ağırladık. Bu yayında Bizantolog’un kuruluş sürecini, amaçlarını, çalışmalarını ve gelecek projelerini konuştuk.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
9. Hazine Serisi: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Bizans Çalışmaları kapsamında 15 Haziran Perşembe günü Bahçeşehir Üniversitesi’nden Suna Çağaptay ile “Büyük Resim?:Yakın Dönem Bizans Arkeolojisi Çalışmalarına Bir Bakış” başlıklı söyleşi gerçekleşecektir.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
“1920’li ve 30’lu yıllarda şehrin (İstanbul’un) surları ve kiliseleri daha detaylı incelenmeye başlanmış hem Türkler hem de yabancılar tarafından önemli kazılar başlatılmıştır. Alman Arkeoloji Enstitüsü müdürü Alfons Maria Schneider ve ekibinin şehrin surlarına dair yaptıkları çalışma bu konu hakkında yapılan en detaylı araştırmadır ve hâlâ çoğu araştırmacının kullandığı Kirschen’e ait rekonstrüksiyonları içermektedir.”
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Hazine Serisi: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Bizans Çalışmaları tema projesi kapsamında BiblioPera Kütüphanelerini Geziyoruz!
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
Hazine Serisi 9: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Bizans Çalışmaları Tema Projesi Kitap Sergisi – Sir Steven Runciman Koleksiyonu
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
“Mehmed Fuad Köprülü penned a lengthy article in 1931 on the impact of Byzantine institutions on Ottoman institutions, which can be considered a reaction against the ideas of “orientalist” Byzantinists, such as Diehl and Gibbons, who related the emergence of the Ottoman Empire and its state-building to borrowings from Byzantine-Roman institutions. Köprülü, who had worked and published on Byzantine institutions as early as 1931, seems to have played an important role in the selection of Istanbul as the venue for the tenth congress when he was the minister of foreign affairs in 1953.”
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Hazine Serisi: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’de Bizans Çalışmaları teması kapsamında gerçekleştirdiğimiz BiblioPera Kütüphaneleri turumuzu tamamladık.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
“1950’li yılların başı, Raymond Janin’in, Du Cange’den sonra bir daha denenmeyecek kapsamda bir Konstantinopolis envanteri oluşturmasına tanık olmuştur. Janin’in iki önemli kitabından biri şehrin genel yerleşimi ve seküler yapılarının konumlarıyla ilgiliyken, diğeri kiliseleri ve manastırlarına odaklanmıştır.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
“In terms of higher education, the Faculty of Letters was established as the core of Ankara University in 1935. Courses on history, geography, anthropology, as well as departments on classical and modern languages such as Greek, Latin, Hungarian, Persian, Arabic, Hindi, Chinese, and Russian were inaugurated.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
Hazine Serisi 9: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Bizans Çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiğimiz podcast yayınımızda Verda Bingöl’ü ağırladık. 1940’lı yıllarda yapılan Bizans sanat tarihi çalışmalarını, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde kurulan Bizans sanatı kürsüsünü, 1940’lı yıllarda İstanbul Üniversitesi’nde Bizans sanatı ve tarihi dersleri veren ve Türkiye’de Bizans sanat tarihi çalışmalarına değerli katkılarda bulunan Sir Steven Runciman’ın İstanbul günlerini konuştuk.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
“10. Uluslararası Bizans Araştırmaları Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın himayelerinde Türk hükümetinin tam desteğiyle açıldı.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
“1943 yılında Arkeoloji Bölümü’nde Ernst Diez başkanlığında Türkiye’de Bizans sanatı üzerine ilk akademik program olan Bizans sanatı sertifika programı açılmıştır.”
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
9. Hazine Serisi: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Bizans Çalışmaları kapsamında 4 Ağustos Cuma günü oturumda Şule Kılıç Yıldız (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü) ile beraber “Türkiye’de Bizans Mimarisinin Tarihyazımı Çalışmaları” başlıklı söyleşi gerçekleşecektir.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
“Among the archaeologists and historians whom the state sent to Europe for education, there was no scholar to study Byzantine architecture. However, there were important archaeologists, historians, and art historians -including important Byzantinists- among the scholars who were invited to study Byzantine art and archaeology and teach in the universities of Turkey (Akyürek, 2010:208). One of them was Thomas Whittemore, who was an American scholar, archaeologist and the founder of the Byzantine Institute of America; he worked in the study of the preservation of the Hagia Sophia mosaics in 1931.”
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.
9. Hazine Serisi: Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Bizans Çalışmaları teması kapsamında Selvihan Kurt ile Bizans çalışmalarına katkı veren erken Cumhuriyet dönemi araştırmacıları konulu podcast yayını gerçekleştirdik. Bu yayında ilk arkeologlardan, İzmir Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin müdürü Aziz Ogan’dan ve yabancı araştırmacıların dönemin müzecilik anlayışına etkilerinden bahsettik.
Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.