Anadolu’nun Güneşi Hititler

Proje Ekibi

  • İlknur Erkin (KUH Sağlık Bilimleri Kütüphanesi)
  • Rana Otur (Suna Kıraç Kütüphanesi)
  • Dr. Remziye Boyraz Seyhan (AKMED Kütüphanesi)

  • Tema Hakkında:

    Suna Kıraç Kütüphanesi ve birim kütüphaneleri tarafından 2023 yılının Eylül-Aralık aylarında  Hazine Serisi ile sahip olduğumuz koleksiyon ve kaynakları araştırmacılar ve ilgililer ile buluşturmayı amaçlamıştık. Bu kapsamda Hazine Serisi’nin 10’uncu teması “Anadolu’nun Güneşi: Hititler” konusu idi.

    Kütüphanemizin “Hatice Gonnet-Bağana Hitit Koleksiyonu”, rehberliğinde başlattığımız bu seri ile Koç Üniversitesi Kütüphaneleri’ndeki kitaplar, arşiv malzemeleri ve basılı koleksiyonlar tanıtılmıştır.

    Bu proje kapsamında 3 kişilik bir ekiple Hititlerin dili, dini, ekonomisi ve mimari ve sanatına odaklanarak bir konu rehberi, 3 dijital sergi hazırlanmış ve alanın önde gelen isimleri ile 5 konferans gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, koleksiyon bağışçımız Prof. Dr. Hatice Gonnet-Bağana ile Hitit tarihine ve onun Hititoloji yolculuğuna ilişkin bir röportaj gerçekleştirilmiştir.

    Konferans 1

    Hitit Devleti’nin Belleği: Yazmanlar ve Arşivleri (Doç. Dr. Meltem Doğan-Alparslan)

    Hitit Devleti’nin Belleği: Yazmanlar ve Arşivleri Koç Üniversitesi Kütüphaneleri “Hazine Serisi 10: Anadolu’nun Güneşi Hititler” teması kapsamında hazırlanan konferans serisinin ilk oturumu Doç. Dr. Meltem Doğan-Alparslan’ın “Hitit Devleti’nin Belleği: Yazmanlar ve Arşivleri” başlıklı sunumu ile 19 Ekim Perşembe günü gerçekleşmiştir. Etkinliğin kaydı YouTube Suna Kıraç Kütüphanesi kanalında yayınlanmıştır.

    Konferans 2

    “Bir Anadolu İmparatorluğunun Devletleşme Süreci: Hititler” (Doç. Dr. Metin Alparslan)

    “Bir Anadolu İmparatorluğunun Devletleşme Süreci: Hititler” başlıklı konferans, Hititoloji alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan Doç. Dr. Metin Alparslan tarafından 2 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Etkinliğin kaydı YouTube Suna Kıraç Kütüphanesi kanalında yayınlanmıştır.

    Konferans 3

    “Atatürk ve Alacahöyük Kazıları” (Prof. Dr. Tayfun Yıldırım)

    Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle 1935 yılında başlayan Alaca Höyük Kazıları, Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip olmasıyla da Anadolu arkeolojisinde ayrı bir öneme sahiptir. Hazine serimizin 3. konferansı, 2020 yılından beri Alaca Höyük Kazıları başkanlığını yürüten Prof. Dr. Tayfun Yıldırım’ın “Atatürk ve Alaca Höyük Kazıları” başlıklı konuşmasıyla 10 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşmiştir. Etkinliğin kaydı YouTube Suna Kıraç Kütüphanesi kanalında yayınlanmıştır.

    Konferans 4

    “Çağlar Boyunca Hattuşa” (Prof. Dr. Andreas Schachner)

    Alman Arkeoloji Enstitüsü adına yapılan kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Andreas Schachner, “Çağlar Boyunca Hattuşa” başlıklı konferansı ile 12 Aralık 2023 tarihinde konuğumuz olmuştur. Hattuşa kazılarının önemli ve dikkat çeken buluntularına değinen konuşmada Hattuşa kentinin Hitit tarihindeki önemine dikkat çekilmiştir. Etkinlik sadece online olarak gerçekleştirilmiştir.

    Konferans 5

    “Anadolu’da İlk Hint-Avrupa Dillerini Konuşanlar: Het Oğullarından Hititlere” (Prof. Dr. Hasan Peker)

    Anadolu’da ilk Hint-Avrupa dillerini konuşan Hititlere odaklanan bu konferansta Anadolu’da konuşulan dillere ve linguistik çeşitliliğe değinilmiştir. Etkinlik 27 Aralık 2023 tarihinde sadece online olarak gerçekleştirilmiştir.

    Hatice Gonnet-Bağana Hitit Koleksiyonundan seçilen görsellerle, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan sergiler “Dijital Koleksiyon” sayfamızda yerini almıştır.

    Bu konu rehberinde, kütüphanemizin “Hatice Gonnet-Bağana Hitit Koleksiyonu” kaynak alınarak Koç Üniversitesi Kütüphaneleri’ndeki kitapları, arşiv malzemeleri ve basılı koleksiyonlar tanıtılmakta, Hitit  tarihine dair genel bilgiler ve Hitit konulu kaynakların bilgisi sunulmaktadır. Rehberde yapılan tüm etkinliklere de yer verilmiştir.

    Konu rehberimize buradan erişebilirsiniz.

     

    1- Anadolu’nun Güneşi “Hititler Teması Tanıtımı (4 Eylül 2023)

    Suna Kıraç Kütüphanesi Hazine Serisi 10: Anadolu’nun Güneşi “Hititler” başlıklı yeni tema Eylül – Aralık aylarını kapsayacak ve yak. MÖ 1750 civarında Anadolu’da ilk siyasi birliği kurmuş Hititler’e odaklanacak. Kütüphanemizin “Hatice Gonnet-Bağana Hitit Koleksiyonu” rehberliğinde çıkacağımız bu yolculukta Hititlerin dili, dini, ekonomisi, mimari ve sanatsal kalıntılarını yakından tanıyacak, Anadolu’nun tarihine ışık tutacağız.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    2- “Anadolu’nun Güneşi: Hititler” Konu Rehberi (15 Eylül 2023)

    Suna Kıraç Kütüphanesi Hazine Serisi 10: “Anadolu’nun Güneşi: Hititler” teması kapsamında hazırladığımız rehber ile sizlere Hitit tarihine dair genel bilgileri ve ilgili kaynakları sunuyoruz. Ayrıca bu rehber aracılığıyla sosyal medya paylaşımlarımızı ve etkinliklerimizi de takip edebilirsiniz.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    3- Hatice Gonnet-Bağana Hitit Koleksiyonu (15 Eylül 2023)

    Hititolog/Arkeolog Hatice Gonnet Bağana, 1960-2000 yıllarını kapsayan arşivini 2014’te Koç Üniversitesi’ne bağışlamıştır. Suna Kıraç Kütüphanesi’nin üstlendiği bir dizi işlemin sonunda dijitalleştirilen koleksiyon, Eylül 2015’te erişime açılmıştır.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    4- Hatti Güneş Kursu, Alacahöyük (18 Eylül 2023)

    Kral mezarlarından ele geçen güneş kursu/standart, güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş ögelerden oluşur. Bazı örneklerde üstünde ses çıkarması için sallanan parçalar, barışı simgeleyen geyik imgesi, üremeyi simgelemek üzere kuş ve ağaç figürleri vardır. Ahşap asaların ucuna takılarak dini törenlerde veya tören alaylarında bir alem veya sancak gibi kullanılmaktaydı. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    5- Aslanlı Kapı, Hattuşa, MÖ 14. Yüzyıl (22 Eylül 2023)

    Hitit İmparatorluğu’nun başkenti Hattuşa’nın (Boğazköy) güneybatısında yer alan Aslanlı Kapı, MÖ 17. yüzyıldan başlayarak imparatorluğun erken MÖ 12. yüzyılda çöküşüne kadar varlığını sürdürmüştür. MÖ 12. yüzyılda şehir, 182 hektarlık bir alanı kaplıyordu ve 3.3 km uzunluğunda bir sur duvarı ile çevriliydi. Aslanlı Kapı, iki aslan heykeli ile süslenmişti ve aslanların kenti kötü ruhlardan koruduğuna inanılıyordu.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    6- “Apamea” Steli yazıtı (25 Eylül 2023)

    Halep Müzesi’nde sergilenen “Apamea” steli yazıtı, MÖ 9. yüzyıla tarihlenen Hama’da (Apamea) birkaç büyük bloktan biri üzerinde yer alır. Bu bloklar, Hittit hükümdarı Suppiluliuma’nın Suriye seferinden sonra Hama’ya (eski adıyla Hamath) geçen Hitit hakimiyeti dönemine aittir. Bu stel üzerindeki Luvice hiyeroglif yazıt, önemli bir belgedir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    7- Maraş Steli, MÖ 7. Yüzyıl (29 Eylül 2023)

    Hatice Gonnet-Bağana tarafından Maraş Steli üzerindeki figürün çizimidir. Bir mezar steli üzerinde biri sağ elinde açılmış, ötekisi kapalı olarak iki terazi tutan bir genç bir adam figürü betimlenmiştir. Figürün terazi üreten bir kişi olduğu düşünülmektedir. MÖ 7. Yüzyıl. Paris, Louvre Müzesi’nde bulunmaktadır.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    8- Sakçagözü’ndeki Bir Portalın Üzerindeki Bir Kabartma ve Aslan, Kartpostal (3 Ekim 2023)

    Ankara Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Sakçagözü’nde bulunan bir kapının üzerindeki bir kabartma ve aslanı gösteren kartpostalın (No. Ankara 10113) arkasında Hatice Gonnet-Bağana’nın el yazısı ve notları bulunmaktadır.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    9- Alacahöyük, Bir Kral ve Bir Kraliçe, Bir Sunak Önünde ve Fırtına Tanrısının Boğası (6 Ekim 2023)

    Sfenksli kent kapısında ele geçen kabartmada, bir kral ve bir kraliçe, Huvaşi taşına ve Gök/Fırtına tanrısının boğasına tapınırken tasvir edilmiştir.

    Alacahöyük, Hattuşa’nın (Boğazköy) 36 km kuzeydoğusunda bulunan önemli bir Hitit kentidir. Hitit egemenliği öncesi dönemde önemli bir şehir olmasına rağmen, Hattuşa’nın kurulmasından sonra gölgede kalmıştır.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    10- Alacahöyük, Apollon Kapısı Yakınındaki Kabartma, MÖ 14. Yüzyıl (13 Ekim 2023)

    Alacahöyük’teki Sfenksli Kapı yakınında bulunan, Hatti Dönemi’ne tarihlenen ve devlet adamlarının geçit törenini betimleyen kabartmadır. Alacahöyük, tarih öncesi dönemlerden itibaren önemli bir yerleşim olmasına rağmen, Hattuşa’nın (Boğazköy) kurulmasından sonra başkentin gölgesinde kaldı. Türkiye’nin Çorum ilinde, Hattuşa’nın yaklaşık 36 km kuzeydoğusunda bulunan Alacahöyük’te, MÖ 2500 civarına tarihlenen Hatti kral mezarlarında ele geçen eserler en önemli buluntuları oluştursa da günümüzdeki en etkileyici anıtlar Hitit Dönemi’ne aittir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    11- Kaya Kabartmaları, Yazılıkaya, A Bölümü (16 Ekim 2023)

    Hititler için Yazılıkaya, Hattuşa’nın yaklaşık 2 km kuzeydoğusunda (Hitit İmparatorluğu’nun başkenti) bulunan bir kutsal alandı. MÖ 3. binden beri ritüeller için kullanılan doğal bir kayalığın önüne yapıların eklenmesiyle anıtsal bir yapıya sahip olmuştur. MÖ 13. yüzyıl Hitit panteonundaki tanrıları betimleyen bu açık hava tapınağında yer alan kabartmalar önemli odaları süslemekteydi.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    12- Yazılıkaya Kutsal Alanı, Hattuşa (20 Ekim 2023)

    Yazılıkaya, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşa’nın yaklaşık 1.5 km kuzeydoğusunda, günümüzde Türkiye’nin Çorum ilinde bulunan bir kutsal alandı. Bu, Hititler için kutsal bir mekandı ve şehrin kapılarına yürüme mesafesinde konumlanmıştı. Muhtemelen burası ilkbaharda yeni yılın kutlanması ve yeni yıl törenleri için kullanılan bir mekan olarak hizmet vermiş olabilir. Doğal kaya oluşumları ile çevrili iki açık hava odasından oluşuyordu ve odaların üstü kapatılmamıştı. Bu kutsal alan en azından MÖ 16. yüzyılın sonlarından beri kullanılmıştır; ancak çoğu kaya kabartması Hittit kralı IV. Tudhaliya ve II. Suppiluliuma’nın hükümdarlığı dönemine tarihlenmektedir (MÖ 13. yüzyılın sonları).

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    13- Kanatlı Güneş Kursu Tutan Güneş Tanrısı (veya rahip giyimli IV. Tuthaliya?) Kabartması, Yazılıkaya A Bölümü (23 Ekim 2023)

    Kanatlı güneş diski tanrısallık, kraliyet ve güç ile ilişkilendirilmekte idi.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    14- I. Şuppiluliuma’nın Betimlendiği Kabartma, Hattuşa (27 Ekim 2023)

    Bu stel, Boğazköy Güneykale tünelinin sonunda bulunan duvara oyulmuştur. MÖ 1344-1322 yılları arasında hüküm süren, büyük bir savaşçı ve devlet adamı olarak bilinen Hitit Kralı I. Şuppiluliuma’yı tasvir eder. Başlangıçta mezar taşı olarak kullanılan kabartma, daha sonra halefi II. Şuppiluliuma tarafından tünele yerleştirilmek üzere buraya getirtmiştir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    15- Kaya Tahtı, Harpatu Anıtı, Kızıldağ (30 Ekim 2023)

    Karaman ili yakınlarındaki Kızıldağ’da bulunan kaya tahtı yakınındaki plato ve gölün manzarası. Taht kabartması ve dağın zirvesi yakınında yazıt da ele geçmiştir. Tahtın arka koltuğunun düzleştirilmiş yüzeyine oyulmuş, sol elinde asa, sağ elinde bir kap tutan oturan bir adamı betimleyen kabartma ve figürün başının hemen yanında yer alan Luvi hiyeroglifli yazıtta “Büyük Kral, Hartapu” yazmaktadır. Karadağ ve Burunkaya’daki diğer iki Hitit anıtında bahsedilen Hartapu, muhtemelen Hitit İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra bu tür geleneksel unvanlar alan yerel yöneticilerden birinin adıydı. Yazıtın stili nedeniyle erken döneme tarihlenebileceği önerilebilirse de kral kabartması nedeniyle MÖ 8. yüzyıl veya çok daha geç dönemlere tarihlenebileceğini düşünülmektedir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    16- Kabartma D: Kral (PUGNUS-mili) Fırtına Tanrısı’na Adak ve Kurban Sunarken (6 Kasım 2023)

    Kral (PUGNUS-mili), Sulumeli Kralı, tanrılara adak sunuyor. Bu kireç taşı kabartma, Aslanlı Kapı’nın bir parçasıdır. Bazı bilim insanlarına göre MÖ 9. yüzyıla tarihlenmesine rağmen, daha önceki bir tarihe de işaret edebilir. Kabartma, Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, envanter numarası 12253 ile sergilenmektedir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    17- Malatya, Aslan Avı Sahnesi, Bazalt Kabartma (9 Kasım 2023)

    Malatya yakınlarındaki Aslantepe’de bulunan aslanı kovalayan erkek figürleri kabartmasıdır. Muhtemelen MÖ 1000-850 yıllarına tarihlenen kabartma, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde korunmaktadır.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    18- Kent Kapısı Ortostat Kabartma, Tanrılara Sunu, Geç-Hitit Stili, Arslantepe, Malatya (13 Kasım 2023)

    Malatya’daki Arslantepe (Aslan Tepesi) yakınında ele geçmiş, üzerinde hiyeroglif Luvice yazılar bulunan kabartma. Kral Sulumeli, tanrılara kurban kanı sunuyor. Kralın arkasında, sağ alt köşede, muhtemelen yakında kurban edilecek bir boğayı dizginleyen bir hizmetçi bulunmaktadır. Fırtına Tanrısı iki kez tasvir edilmiştir: sol tarafta savaş arabasında ilerlerken; ortada kralın sunusunu kabul ederken. Sağ alt köşede ise muhtemelen yakında kurban edilecek bir boğayı dizginleyen bir hizmetçi görülmektedir. Hiyeroglif Luvice yazıtlar, tasvir edilen figürler hakkında bazı ipuçları sunmaktadır. Materyal olarak bazalt kullanılmış olup, geleneksel tarzda yapılmış Geç-Hitit kabartmaları MÖ 10-9. yüzyıllara tarihlenmektedir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    19- Tuvarsa Kabartması, Karkamış (23 Kasım 2023)

    Bazalt kabartma, bir kraliçeyi (ya da bir saray görevlisi) en genç oğlu Tuvarsa’yı kucaklayarak ve muhtemelen bir keçiyi yönlendirirken tasvir ediyor. Yazıtta “hükümdarın gözdesi (?), seçkinliği ilan edilmiş prens” (Hawkins 2000: 129) kaydedilmiştir. MÖ 9. yüzyıla tarihlendirilebilen bu kabartma Kral Burcu olarak anılan yapının ortostatlarındandır. Kral Burcu tören alayı girişinin yanına sonradan yapılmış ve bu kabartmalar in situ ele geçmiştir. Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    20- Katuwa Hiyeroglifi, Kargamış, MÖ 9. yüzyıl (24 Kasım 2023)

    Bazalt stel üzerinde, Kral Katuwa tasvir edilmiştir. Katuwa tarafından tanrılara yapılan adakları anlatan 9 satırlık Luvice yazıt bulunmaktadır. Günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen stel Karkamış’ta ele geçmiştir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    21- Kuzey Kapısı, Batı Duvar Kabartması: Omzunda Kurban Taşıyan? Bir Erkek Figürü (27 Kasım 2023)

    Av sonrası bir geyiği veya bir kurbanı? taşıyan erkek figürünü tasvir eden kabartma. Karatepe’deki (Aynı zamanda Aslantaş olarak da bilinen, Osmaniye-Adana) Geç Hitit kalesinde, kültürel, mitolojik ve günlük yaşam sahnelerini gösteren kabartmalar arasında yer alır. Bu kabartmalar bazalt bloklara işlenmiştir. Alan, ilk olarak 1946 yılında Helmut Bossert ve Halet Çambel tarafından keşfedildi. Kale, Adana ovasının yöneticisi Azatiwata tarafından MÖ 8. yüzyılda kuruldu. Görülen hiyeroglifler hem Fenike hem de Aram dilinde yazılmıştır.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    22- Karatepe, Kuzey Kapısı’ndaki Sfenksli Kapı (1 Aralık 2023)

    Karatepe, Osmaniye ili ve Kadirli ilçesi sınırlarında kurulan Geç Hitit kalesi kalıntılarıyla birlikte görülmektedir. Bu kale MÖ 8. yüzyılda Adana ovasının hükümdarı Azatiwata tarafından, kuzeyde bir sınır kalesi olarak kurulmuş ve kurucusu kente Azatiwataya adını vermiştir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    23- II. Suhi’nin Karısı, Karkamış A 1 b, Karşılaştırılmış Metin (4 Aralık 2023)

    II. Suhi’nin karısı, oturan bir kadın figürü olarak tasvir edilmiştir. Ayrıca Hatice Gonnet-Bağana’nın notları ve Luvice yazıtın Latin alfabesine transliterasyonu da içerir. Karkamış, Türkiye’nin güneyinde, Suriye sınırında, Fırat Nehri’nin batı yakasında, modern Jarābulus kuzey Suriye’deki kasabanın yakınında ve Gaziantep’in güneydoğusunda yer alan eski bir kent devletidir. Suriye, Mezopotamya ve Anadolu ticareti için Fırat Nehri’nin stratejik bir geçiş noktasındadır ve Mitanni, Hitit ve Yeni Asur İmparatorlukları’nın hakimiyetlerine girmiştir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    24- Kral Varpalavas, İvriz kabartmasından detay (8 Aralık 2024)

    İvriz Anıtı, Konya’ya 12 km uzaklıktaki İvriz köyü yakınlarında bulunur. Yaklaşık 4.20 m yüksekliğinde ve 2.40 m genişliğindeki bu büyük kabartma, geniş bir pınarın yakınında bulunan kayaya oyulmuştur. Kabartma, Tuvana Kralı Varpalavas’ın, bir elinde buğday başakları, diğer elinde üzüm salkımları taşıyan Bereket Tanrısı Tarhu’ya yumruk biçiminde kapalı iki eli ile saygı ve minnetini sunduğu bir sahneyi tasvir eder.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    25- Geç-Hitit Dönemi Kabartmalı Ortostat, Karatepe Kuzey Kapısı (12 Aralık 2023)

    Osmaniye ilindeki Geç Hitit kalesi Karatepe’de (ayrıca Aslantaş olarak da bilinir) ele geçmiş bir kabartmadır. Bu alan ilk olarak Helmut Bossert ve Halet Çambel tarafından 1946 yılında keşfedilmiştir. Kale, MÖ 8. yüzyılda Adana Ovası’nın yerel hükümdarı Azatiwata tarafından inşa ettirilmiştir. İki devasa T şekilli kapı kulesi, yüksek kulelerle çevrili, kaleye girişi sağlamaktaydı. Bazalt taştan yapılan ortostat kabartmalar kapı ve giriş yapılarını süslemekteydi.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    26- Karatepe’nin Güney Kapısı – Doğu Duvarı’nda, Ziyafet Sahnesini Tasvir Eden Kabartma (18 Aralık 2023)

    Kralın müzisyenleri tarafından çalınan lirler ve diğer telli çalgılar eşliğinde bir ziyafet sahnesinde oturduğu; davul ve flüte benzeyen enstrümanların ve hizmetkarların olduğu ve bu bölümün daha çok yiyecekleri şölenin yanına getiren hizmetkarlara odaklandığı sahne betimlenmiştir Alan ilk olarak Helmut Bossert ve Halet Çambel tarafından 1946 yılında keşfedilmiştir. Kale, MÖ 8. yüzyılda Adana ovasının hükümdarı Azatiwata tarafından kurulmuştur.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


    27- Bazalt kabartma, “Kral Araras’ın Çocukları, (21 Aralık 2023)

    Kral Araras’ın çocukları aşık atıyor ve topaç çeviriyor. Bu iki çocuk oyunu da günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir. MÖ 8. yüzyıla tarihlenen kabartma Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

    Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.