Bizans İstanbul’unda Günlük Yaşam Projesi Hakkında

“Bizans İstanbul’unda Günlük Yaşam Projesi” Koç Üniversitesi Kütüphaneleri (Suna Kıraç Kütüphanesi ve birim kütüphaneleri AKMED, ANAMED ve VEKAM) koleksiyonlarının görünebilirliğini arttırmak, bilgilendirici ve ilgi çekici konuları ele alarak bunları araştırmacılara online olarak sunmak amacıyla başlatılan tema çalışmaları kapsamında başlatılan üçüncü projedir.

Bu proje kapsamında 3 kişilik bir ekiple Ekim ayında “mimarlık ve kamusal alan”, Kasım ayında “sanat ve zanaat”, ve son olarak Aralık ayında kültür (mutfak, eğlence ve müzik) olmak üzere 3 alt kategoriye odaklanıldı. Tarihte yapacağımız bu yolculukta sizleri Koç Üniversitesi Kütüphaneleri’ndeki nadir kitaplar, arşiv malzemeleri ve basılı koleksiyonlar gibi Bizans İstanbul’unda günlük yaşamla ilgili kaynakları sizlerle buluşturmayı amaçladık.

Proje Ekibi

  • Mustafa Ergül (Suna Kıraç Kütüphanesi)
  • Naz Özkan (Suna Kıraç Kütüphanesi)
  • Nathalie Defne Gier (ANAMED Kütüphanesi)

Podcastler

“Bizans İstanbul’da Günlük Yaşam” Podcast’lerine buradan ulaşabilirsiniz:

  • Galata Kulesi ve İstanbul Mimarisindeki Yeri – Sercan Sağlam
  • Silk Industry and Women in Byzantium – Gang Wu (İngilizce)
  • Bizans Mozaikleri – Elvin Akbulut Dağlıer
  • Bizans İmparatorluğu’nun Yemek Kültürü ve Kimliği – Buket Kitapçı Bayrı
  • Bizans İmparatorluğu’nun Manastarlar’ında Yeme İçme Kültürü – Ayşegül Melis Dilek

Konferans Dizisi Etkinlikleri

Bizans İstanbul’unda Günlük Yaşam: Mimari ve Kamusal Alan – Konuşma Dizisi – 1

Hazine 3. Serisi, “Bizans İstanbulu’nda Günlük Yaşam” konuşma dizisi kapsamındaki 1. oturum Bizans’ta mimari ve kamusal alanı konularına odaklanıldı. 14 Ekim 2021 Perşembe 17:00 – 19:00 saatleri arasında gerçekleştirilen konuşmada Prof. Dr. Engin Akyürek “Hipodrom: Konstantinopolis’in Tören ve Eğlence Alanı”, Merve Özkılıç “İstanbul Surları” ve Dr. Kerim Altuğ “Bizans Konstantinopolis’inde Su Temini ve Sarnıçlar” başlıklı sunumları ile katılım sağladı.

Konferans Videosu:


Bizans İstanbul’unda Günlük Yaşam: Zanaat– Konuşma Dizisi – 2

Hazine 3. Serisi, “Bizans İstanbul’unda Günlük Yaşam” konuşma dizisi kapsamındaki 2. oturum Bizans’ta zanaat konusuna odaklanıldı. 17 Kasım 2021 Çarşamba 17:00 – 19:00 saatleri arasında gerçekleştirilen oturuma Meryem Acara Eser “Konstantinopolis’te Saray ve Halkın Yaşamında Maden Objeler”, Dilek Maktal Canko “Bizans ekonomisinde kadınlar: Zanaatkâr, Sanatçı ve Bâni” ve Gülbahar Baran Çelik “Yenikapı Kazı Buluntuları Örnekleriyle: Bizans’ta Kuyumculuk Zanaatı” başlıklı sunumları ile katıldılar.

Konferans Videosu:


Bizans İstanbul’unda Günlük Yaşam: Kültür – Konuşma Dizisi – 3

Hazine 3. Serisi, “Bizans İstanbul’unda Günlük Yaşam” konuşma dizisi kapsamındaki 3. oturumda Bizans’ta kültür konusuna odaklanıldı. 16 Aralık 2021 Perşembe 17:00 – 19:00 saatleri arasında gerçekleştirilen oturuma Koray Durak “Konstantinopolis’te Ticaret: Bizans’ta Tacirler, Zanaatkarlar ve Emtia”, Siren Çelik “Bizans’ta Ev Yaşamından Kesitler”, başlıklı sunumları ile katkı sağladılar.

Konferans Videosu

Konu Rehberleri

Sizlere Bizans İstanbul’unda Günlük Yaşam, Bizans İstanbul’u ve Bizans Mimarisi ve Sanatı hakkında daha fazla bilgi vermek, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi koleksiyonlarını tanımak amacıyla ilk adım olarak KÜ kütüphanelerinin koleksiyonlarından materyallerin yanı sıra alternatif kaynakları da içeren bir Libguide hazırladık.

Tarihin uzun ömürlü imparatorluklarından birini keşfedebileceğiniz, Bizans tarihi, hükümeti, hukuku, ekonomisi, kültürü, günlük yaşamı, dini, edebiyatı, tıbbı, tekstili, Bizans mutfağı, sanatı, mimarisi hakkında bir çok kaynağı bulabileceğiniz rehberlerimizi ziyaret etmeyi unutmayın!

Bizans Sanatı ve Mimarisi Konu Rehberi

Bizans İstanbul’u Konu Rehberi

Bizans Çalışmaları Konu Rehberi

Sosyal Medya

3 ay boyunca devam eden “Bizans İstanbul’da Günlük Yaşam Projesi” kapsamında Koç Üniversitesi Kütüphanelerinde bulunan Bizans mimarisi, zaanati&sanatı ve kültürü alanındaki kitaplardan alıntılar, dijital koleksiyonda bulunan arşiv malzemelerini, uzmanlarla yapılan podcastleri daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla Suna Kıraç Kütüphanesi sosyal medya kanallarından içerikler paylaştık. İçeriklerimizi görmek için sosyal medya hesaplarımızı ziyaret etmeyi unutmayınız!