Selçuklular

Tema Hakkında:

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri (Suna Kıraç Kütüphanesi ve birim kütüphaneleri AKMED, ANAMED ve VEKAM) koleksiyonlarının görünebilirliğini arttırmak, bilgilendirici ve ilgi çekici konuları ele alarak bunları araştırmacılara online olarak sunmak amacıyla başlattığı proje, Hazine Serisi 11: “Selçuklular” teması ile devam ediyor.

Bu proje kapsamında 4 kişilik bir ekiple hem Büyük Selçuklular dönemi hem de Anadolu Selçukluları ve Beylikler dönemi üzerinde çalışılmaktadır. Bu kapsamda ilgili sosyal medya paylaşımları, blog yazıları, konu rehberi, konferans ve podcast hazırlıkları devam etmiştir.

Proje Ekibi:

  • Duygu Kevser Karadağ (VEKAM Kütüphanesi)
  • Samet Emre (ANAMED Kütüphanesi)
  • Serhat Uran (Suna Kıraç Kütüphanesi)
  • Zeynep Camuşcu (Suna Kıraç Kütüphanesi)

Konferanslar

Konferans 1

“Anadolu Selçuklu ve Beylikler Döneminde Ankara (12-15. Yüzyıl)” (Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Görür)

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Selçuklular teması ile 11.’sini gerçekleştirdiği Hazine Serisi kapsamında, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Görür, “Anadolu Selçuklu ve Beylikler Döneminde Ankara (12-15. Yüzyıl)” başlıklı konuşmasını gerçekleştirmiştir. Etkinliğin kaydı YouTube Suna Kıraç Kütüphanesi kanalında yayınlanmıştır.


Konferans 2

“Selçuklular Devrinde Kitap ve Kütüphane” (Prof. Dr. Haşim Şahin)

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Selçuklular teması ile 11.’sini gerçekleştirdiği Hazine Serisi kapsamında, Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Haşim Şahin, “Selçuklular Devrinde Kitap ve Kütüphane” başlıklı konuşmasını gerçekleştirmiştir. Etkinliğin kaydı YouTube Suna Kıraç Kütüphanesi kanalında yayınlanmıştır.


Konferans 3

“Güneybatı Anadolu’da Kültürlerin Kesişim Noktası Beçin’de Kazılar” (Prof. Dr. Kadir Pektaş)

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Selçuklular teması ile 11.’sini gerçekleştirdiği Hazine Serisi kapsamında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Prof. Dr. Kadir Pektaş, “Güneybatı Anadolu’da Kültürlerin Kesişim Noktası Beçin’de Kazılar” başlıklı konuşmasını gerçekleştirmiştir. Etkinliğin kaydı YouTube Suna Kıraç Kütüphanesi kanalında yayınlanmıştır.


Konferans 4

“Anadolu Selçukluları ve Beylikler Döneminde İslam” (Prof. Dr. Resul Ay)

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Selçuklular teması ile 11.’sini gerçekleştirdiği Hazine Serisi kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Resul Ay, “Anadolu Selçukluları ve Beylikler Döneminde İslam” başlıklı konuşmasını gerçekleştirmiştir. Etkinliğin kaydı YouTube Suna Kıraç Kütüphanesi kanalında yayınlanmıştır.


Konferans 5

“Moğol Hakimiyeti Altında Anadolu Selçuklular” (Dr. Öğretim Üyesi Sara Nur Yıldız)

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Selçuklular teması ile 11.’sini gerçekleştirdiği Hazine Serisi kapsamında, Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Sara Nur Yıldız, “Moğol Hakimiyeti Altında Anadolu Selçuklular” başlıklı konuşmasını gerçekleştirmiştir. Etkinliğin kaydı YouTube Suna Kıraç Kütüphanesi kanalında yayınlanmıştır.

Podcast

III. Alâeddin Keykubad – Dr. Melek Göksu Erdeğer (Dinlemek için tıklayınız)

Konu Rehberi

Hazine Serisinin 11. teması olan “Selçuklular” kapsamında şu ana kadar yapılan çalışmaları, içerikleri, ilgili kaynakları görebileceğiniz bir konu rehberi hazırladık. Bu konu rehberi, temaya ilişkin genel bilgileri, konuyla ilgili kaynakları, blog yazılarını, temaya ilişkin etkinlik ve diğer bilgileri içermektedir.

“Selçuklular teması kapsamında yapılmış çalışmaları daha yakından görmek için konu rehberimize buradan erişebilirsiniz.

Sosyal Medya Paylaşımları

Selçuklular Tema Tanıtımı ve Selçuklular Yapı Örnekleri (30 Ocak 2024)

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri Hazine Serisi’nin 11. Teması “Selçuklular” başlıyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde, kütüphanelerimizde ve arşivlerimizde yer alan değerli kaynaklarımızla sizleri zamanda bir yolculuğa çıkaracağız. Selçukluların tarihi, mimari, sanat tarihi gibi birçok alanda sunmuş olduğu katkıları keşfetmeye hazır olun.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


Selçuklular Kitap Seçkisi (8 Şubat 2024)

Tema kapsamında Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi ve Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Kütüphanesi’nde düzenlediğimiz sergiler, Selçuklu İmparatorluğu’nun tarihi, kültürel yapıları ve toplumsal katkılarına odaklanmakta ve Selçuklular’ın karmaşık tarihini anlamaya ve değerlendirmeye yönelik bir zemin sunmaktadır. Ayrıca sergi kapsamında Selçuklu İmparatorluğu’nun Ortaçağ dünyasındaki rolünü vurgulayarak, bu medeniyetin farklı kültürler arasında köprü kurma rolünü ve günümüz kültürel mirasına olan etkileri de öne çıkarılmaktadır.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


Selçuklular – Koleksiyondan Seçkiler (15 Şubat 2024)

Anadolu’da hangi şehre giderseniz gidin Selçuklu tarihinin, sanatının mimarisinin izlerini mutlaka görürsünüz. Amasya Gök Medrese de bu yapı örneklerinden sadece bir tanesidir. Selçuklular teması kapsamında paylaşımlarımız devam edecek, takipte kalın.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


Selçuklular – Kitap Seçkisi (22 Şubat 2024)

“Selçuklular” teması çalışmaları, “Anadolu Selçukluları: Ortaçağ Ortadoğusu’nda Saray ve Toplum” kitap seçkisi ile devam ediyor. Seçkide kitap içerisinde yer alan Kale Cami ve Sitte Melik Türbesi’ne ait fotoğraflarla bu yapılara ait bilgiler yer almaktadır.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


Selçuklular – Kitap Seçkisi (29 Şubat 2024)

“Selçuklular” teması çalışmaları, “Anadolu Selçukluları ve Beylikler Dönemi Uygarlığı – 1” kitap seçkisi ile devam ediyor. Seçkide kitap içerisinde yer alan Konya Sahip Ata Camisi’ne ait fotoğraflarla camiye ilişkin bilgiler yer almaktadır.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


Selçuklular Konu Rehberi (8 Mart 2024)

Hazine Serisi 11. Teması “Selçuklular” kapsamında hazırladığımız rehber ile sizlere görkemli imparatorluk Selçuklu’nun tarihi, Anadolu Selçuklular ve beylikler dönemi hakkında genel bilgi ve kaynakları sunmaya çalışacağız.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


“Anadolu Selçuklu ve Beylikler Döneminde Ankara (12-15. Yüzyıl)” Konferansı (13 Mart 2024)

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri Hazine Serisi 11: Selçuklular teması kapsamında hazırlanan konferans serisinin ilki Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Görür’ün “Anadolu Selçuklu ve Beylikler Döneminde Ankara (12-15. Yüzyıl)” başlıklı sunumu ile 19 Mart Salı günü , 15:00 – 16:30 saatleri arasında gerçekleşecektir.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


“Selçuklular Devrinde Kitap ve Kütüphane” Konferansı (22 Mart 2024)

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri Hazine Serisi 11: Selçuklular teması kapsamında hazırlanan konferans serisi Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Haşim Şahin’in “Selçuklular Devrinde Kitap ve Kütüphane” başlıklı sunumu ile devam ediyor.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


“Güneybatı Anadolu’da Kültürlerin Kesişim Noktası Beçin’de Kazılar” Konferansı (4 Nisan 2024)

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi, Selçuklular teması ile 11.’sini gerçekleştirdiği Hazine Serisi kapsamında 16 Nisan Salı günü 14:00- 15:30 saatleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden Prof. Dr. Kadir Pektaş’ı konuk ediyor.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


Selçuklular – Koleksiyondan Seçkiler (9 Nisan 2024)

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Aslanhane Camii, Ankara’nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi’nin güney ucunda bulunan, Anadolu Selçuklu devrinin içi ahşap direkli, ahşap tavanlı camilerindendir. 13. yüzyılın başlarında Ahi kardeşler tarafından yaptırılan cami, şehrin en eski ve önemli yapılarından birisi olarak kabul edilir. 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla, Dünya Mirası ilan edilmiştir.

Cami, kuzeydoğusunda yer alan Ahi Şerafeddin Türbesinin dış duvarında bulunan aslan heykelinden dolayı “Aslanhane” adıyla anılmaktadır.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


Selçuklular – Konferans Youtube Kayıtları (18 Nisan 2024)

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Hazine Serisi 11. teması Selçuklular kapsamında Mart ayında gerçekleştirdiğimiz iki seminerimizin (“Anadolu Selçuklu ve Beylikler Döneminde Ankara (12-15. Yüzyıl)” ve “Selçuklular Devrinde Kitap ve Kütüphane”) kaydı Youtube kanalımıza eklendi.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


“Anadolu Selçukluları ve Beylikler Döneminde İslam” Konferansı (19 Nisan 2024)

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi, Selçuklular teması ile 11.’sini gerçekleştirdiği Hazine Serisi kapsamında 22 Nisan Pazartesi günü 14:00- 15:30 saatleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümünden Prof. Dr. Resul Ay’ı ağırlıyor.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


“Moğol Hakimiyeti Altında Anadolu Selçuklular” Konferansı (25 Nisan 2024)

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri, Hazine Serisi 11. Teması Selçuklular kapsamında 03 Mayıs Cuma günü 14:00- 15:30 saatleri arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Tarih bölümünden Doç. Dr. Sara Nur Yıldız’ı “Moğol Hakimiyeti Altında Anadolu Selçuklular” başlıklı konuşması ile konuk ediyoruz.

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.


Podcast: III. Alâeddin Keykubad (8 Mayıs 2024)

Hazine Serisi: 11 “Selçuklular” teması kapsamında Dr. Melek Göksu Erdeğer’i ağırladık. Büyük Selçuklu Devleti ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin tarihi esintisi ile başlayan sohbetimiz, III. Alâeddin Keykubad Bin Ferâmurz ve onun yönetim anlayışı ile devam etti. Sohbetimizin sonunda konu ile ilgili yeni proje, workshop ve bulgulara da değinildi. Keyifli dinletiler dileriz!

Paylaşımın detaylı haline buradan erişebilirsiniz.