“Koç Üniversitesi Kütüphanelerinde Seyyahların İzinden Projesi” Hakkında

“Koç Üniversitesi Kütüphanelerinde Seyyahların İzinden Projesi”, Koç Üniversitesi Kütüphaneleri (Suna Kıraç Kütüphanesi ve birim kütüphaneleri AKMED, ANAMED ve VEKAM) koleksiyonlarının görünebilirliğini arttırmak, bilgilendirici ve ilgi çekici konuları ele alarak bunları araştırmacılara online olarak sunmak amacıyla başlatılan tema çalışmaları kapsamında başlatılan ilk projedir. 

Bu proje kapsamında 5 kişilik bir ekiple İstanbul, Ankara ve Antalya ile ilgili seyhatnameleri, seyyahları ve gezi kitaplarını ele alarak çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu proje kapsamında farklı ülkelerden, farklı mesleklere sahip birçok bilim insanı, gezgin ve meraklı kişinin gezip gördüklerini kendi kalemlerinden okuyarak kültürümüze dair farklılıkları, tarihi güzellikleri, sosyo ekonomik hayatı, mimari eserleri, gelenek ve görenekleri ve  ilginç hikayeleri sizlere aktarmaya çalışcağız. 

Ekibimiz  
Duygu Kevser Karadağ (VEKAM Kütüphanesi)
Naz Özkan (Suna Kıraç Kütüphanesi)
Remziye Boyraz Seyhan (AKMED Kütüphanesi)
Vasiliki Mole (ANAMED Kütüphanesi)
İrem Ünal (ANAMED Kütüphanesi)

Söyleşi Podcastleri

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri’nde Seyyahların İzinden Podcastilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Konferans & Çalıştay

Seyahatnamelerde Kültürel Miras Konferansı, 28-29 Haziran 2021 (Çevrimiçi)

———————–

Infografik Workshop, 15-16 Haziran 2021

Konu Rehberi

Seyahat etmek tamamen yeni yerler, kültürler, mutfaklar, ritüeller ve yaşam tarzları keşfetmekle ilgilidir. Biz de seyahat ediyoruz çünkü öğrenme ve yaratıcılık evde oturarak gözlemlenemez.

Koleksiyonlarında değerli materyallere ev sahipliği yapan Koç Üniversitesi Kütüphaneleri, “Kütüphane Gezileri –  Library Travelogues” temasıyla 3 aylık bir etkinlik başlatma kararı aldı. Güncel yayınlar, nadir materyaller, dijital sergiler, blog gönderileri, podcast’ler, seminerler ve konuşmalar, bu girişimi görünürlüğü artırma ve daha geniş bir kitlenin dikkatini çekme girişimi olarak biçimlendirmektedir.

Sizlere bu projeyi tanıtmak ve 19. yüzyıla kadar Anadolu’daki gezginlerin ayak izlerini takip etmenize yardımcı olmak için ilk adım olarak KÜ kütüphanelerinin koleksiyonlarından materyallerin yanı sıra alternatif kaynakları da içeren bir Libguide hazırladık. Libguide bu linkten ulaşabilirsiniz.

Dijital Sergiler

Seyyahların İzinden … Tarihin Gizli Tanıklarını Ağırlıyoruz !

Bu dijital sergi, Koç Üniversitesi kütüphanelerinde yer alan nadir kitapların önemli bir bölümünü oluşturan seyahatnamelerden ve Ankara Fotoğraf Kartpostal ve Gravür Koleksiyonunda yer alan gravürlerden seçilerek oluşturulmuştur. Pandemi sonrası eşsiz seyahatnamelerimizi keşfetmek için sizleri Koç Üniversitesi Kütüphanelerine bekliyoruz.

Blog Yazıları

1-  “Gezmekten kim usanır? Tadına doyum olmaz…”
Gezginlerin kaleminden çıkan, gezilerde gördükleri yerleri, ilginç değişik olanları ilgi çekici, sıkmayan bir uslupla anlattıkları okuyanda gezme isteği uyandıran seyahatnameler üzerine odaklanacağız. 19.yüzyılda Ankara, Antalya ve İstanbul üzerine olan gezi yazılarını içeren kaynakları, seyahatnameleri inceleyeceğimiz bu çalışmada bir çok farklı meslekten, ülkeden seyyahın gezip gödükleri yerlerdeki toplumlarla, farklı yaşayışlarla, âdet ve töreleri, gelenek ve göreneklerle, doğal ve tarihî güzelliklerle, önemli mimari eserlerle, ekonomik hayatla ilgili gözlemlerini, incelemelerini, ve detaylı ilginç bilgileri kağıda döktükleri eserlerle tanışacaksınız.

2-  “Gezdim, Gördüm, Yedim”: Gezginlerin Kaleminden 19. Yüzyılda İstanbul Yeme-İçme Kültürü
“19. Yüzyıl İstanbul Mutfağı” hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Koç Üniversitesi Kütüphaneleri koleksiyonlarında bulunan seyahatnameler, gezgin günlükleri ve gezgin mektuplarından derlenen bilgiler, sizlere 19. yüzyılda İstanbul Mutfağı hakkında bir fikir veriyor. “Gezdim, Gördüm, Yedim: Gezginlerin Kaleminden 19. Yüzyılda İstanbul Yeme-İçme Kültürü” blog yazımızı okumak için ve koleksiyonumuzdaki ilgili yayınları görmek için konu rehberimizi ziyaret etmeyi unutmayın.

3- Gezginlerin Gözünden 19. Yüzyılda Payitaht İstanbul’da Salgın Hastalıklar
19. yüzyılda ihtişamıyla, tarihiyle bir çok gezgini büyüleyen Istanbul’un adını duyan herkesin, buranın veba ve yangın şehri olduğunu bildiğini söyler Julia Pardoe anılarında. Peki İstanbul’a yolu düşen diğer gezginler İstanbul’da şahit oldukları salgın hastalıkları ve bu hastalıkların İstanbulluları nasıl etkilediğine dair izlenimlerini nasıl kaleme aldılar? “Gezginlerin Gözünden 19. Yüzyılda Payitaht İstanbul’da Salgın Hastalıklar” blog yazımızı okumak için ve koleksiyonumuzdaki ilgili yayınları görmek için konu rehberimize göz atmayı unutmayın!

4- Seyyahların Gözünden 19. Yüzyılda İstanbulda Konaklama Yerleri ve Oteller
19. yüzyılda İstanbul’a yolu düşen diğer gezginlerin nerelerde konakladığını, popüler dönemin otellerinin hangilerini olduğunu merak ediyorsanız “Seyyahların Gözünden 19. Yüzyılda İstanbul’da Konaklama Yerleri ve Oteller” başlıklı blog yazımızı okumayı ve koleksiyonumuzdaki ilgili yayınların listelendiği okuma listemizi incelemeyi unutmayın!